Çatı yapımı yeni yapılan binaların tamamlanması, eski binaların restore edilmesi veya yenilenmesi gibi durumlarda ortaya çıkıyor. Binanın şekline göre projeye uygun bir şekilde belirlenen çatı sistemi farklı malzemeler kullanılarak yapılabilir. Ahşap, alüminyum ve daha farklı malzemeler kullanarak çatı yapmak mümkündür.
Çatı yapımında öncelikle ahşap malzemelerden veya çelik profillerden oluşan çatı iskeletinin yapılmasıyla başlar. Ahşap çatı yapımı çalışmaları da aynı şekilde başlar. Ülkemiz genelinde ise bu malzemelerden en çok ahşap çatı sistemleri tercih ediliyor.
Günümüzde çatı yapımı sıfırdan çatı yapma, çatıyı aktarma, kiremitleri yenileme gibi farklı nedenlerle yapılabiliyor. Yağmur sularının çatının içine akmaması, saçakların hasarsız olması ve çatı üstü ve altı yalıtım özellikleri çatının sağlam ve kaliteli olmasına bağlanır. Binaların koruyucusu yani şemsiyesi durumundaki çatılar kaliteli malzemeler kullanılarak işinde uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Ahşap bir çatı yapılırken çatı iskeletinin sağlam olmasına dikkat edilir. Öncelikle çatı iskeleti yapılır. Bununla birlikte eğer ihtiyaç varsa iskeletin hemen altında çatı malzemesi döşenmeden ısı yalıtım malzemeleriyle izolasyon işlemi sağlanır. Bu süreçten sonra sıra çatının üstünün kapatılmasına gelir.
Ahşap çatılarda kullanılan malzemenin de ahşap olması önem taşır. Çünkü ahşap malzemeyle farklı malzemeden yapılan çatı malzemeleri birbiriyle uyum sağlayamayabilir. Bunun yanında ahşap çatı sistemleri çatının büyüklüğüne ve şekline göre de fiyatlanabilir.
Bütün bunlarla birlikte ahşap çatıların en büyük dezavantajı kolay bir şekilde yanabilmeleridir. Ayrıca montaj işlemlerinin uygun şekilde yapılmaması veya izolasyon ve yalıtım işlemlerinin yapılmaması gibi durumlarda da ahşap çatılardan ciddi ısı kaybı ve enerji zafiyeti oluşabilir. Bu yüzden ahşap çatılar bir yandan en çok tercih edilen çatı tiplerinden biri olurken diğer taraftan da belirli riskleri taşıyabiliyor.