Çatı binanın en üst kısmında yer alan yağmur, kar ve dolu gibi iklim şartlarından binayı koruyan, yağış yüklerini taşıyabilecek şekilde tasarlanan, çoğunlukla kiremitle izole edilmiş yapı elemanlarıdır.
Modellerine Çatı Çeşitleri
Asimetrik Çatı, yüzey olarak birbirinden farklı büyüklük ve eğimde olması ile bilinir.
Düz çatı, terasların çatısıdır. Fabrika gibi işyerlerinde de tercih edilen bir modeldir. Yağmur suyunu da düz olduğu için kontrollü şekilde zemine aktarır.
Testere çatı, kesitli görünüşleri ile çoğunlukla iş yerlerinde kullanılmaktadır. Mimarı yapıya uygunluğu ile bazen konutlarda da kullanılabilen bir modeldir.
Beşik çatı, çatıların iki taraftan kırılarak oluşturulan bir modeldir. Bol yağışlı bölgelerde yağmur suyunun zemine daha hızlı gitmesini sağladığından kullanışlı bir modeldir.
Kırma çatı, mektup şeklini andıran bir görüntüye sahiptir.
Kule çatı, silindirik ya da kare yapının ucunun kalem ucu gibi bir noktada birleştiği çatı çeşididir.
Kubbe çatı, genellikle cami, kilise ve benzeri dini alanlarda kullanılan yarım küre kesitli bir çatı tipidir.
Bir kürenin kesilmiş parçası şeklinde imal edilen çatı çeşidi olan kubbe çatıların yapımı da diğer modellere göre daha zahmetlidir. Ev, iş yeri gibi alanlarda kullanılmayan bu model camilerin minarelerinde sıkça karşılaştığımız bir çatı çeşididir.
Tonoz çatı, yarım daire şeklinde kesikli çatı modeli genellikle fabrika ve dini alanlarda kullanılmaktadır. Son zamanlarda konut ve iş yerlerinde de kullanılmaya başlanmıştır.
Modellerine göre çatı çeşitleri sıralanmıştır. Bu çatılar kiremitten yapıldığı gibi çelikten de üretilebilmektedir. Kullanılacak olan alana ve amaca göre çeşitlenen bu çatılar ile farklılık katmak mümkündür.