Çatı yalıtımı binaların veya dairelerin ısı kaybının önlenmesi ve ayrıca su sızıntısı, akma, kokma gibi durumların önüne geçilebilmesi için yapılıyor. Ayrıca yasal bir zorunluluk olan ısı yalıtımı farklı malzemeler kullanılarak ustalar tarafından yapılabiliyor. Komple bir çatıyı ısı yalıtım yapmak mümkün olduğu gibi çatının bir bölümünü lokal olarak yalıtım yapmak da mümkün.
Çatı yalıtımı insan sağlığı açısından da önem arz ediyor. Yaşanılan mekânın yazın serin, kışın ise sıcak bir ortam olmasını sağlayan çatı ısı yalıtımı bu sayede hane halkına ekonomik bir katkıda da bulunmuş oluyor. Bu çerçevede çatı ısı yalıtımının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Çatı ısı yalıtımı yapılarda ısı kaybını azaltarak enerji tasarrufu sağlar.
- Çatı yalıtımının uygulandığı çatılar yalıtımın olmadığı çatılara göre su sızıntısı ve nem konusunda daha dayanıklı oluyorlar.
- Çatı yalıtımı çevre dostu bir işlemdir.
- Çatı yalıtımı yapılan binaların iç kısımlarında nem, rutubet, küflenme ve kabarma gibi problemler oldukça azdır.
- Yalıtımın yapıldığı mekân ile dışarı arasında ısı farkı oldukça azalır.
Çatı ısı yalıtımı her çatıya özel farklı malzemelerle yapılabilir. Ancak yalıtım malzemesi olarak genellikle cam yünü, taş yünü, köpük gibi malzemeler kullanılıyor. Bu malzemelerin her bireri kendi içinde farklı modellerle anılıyor ve farklı çatılar için daha farklı malzemeler tercih edilebiliyor. Bu sebeple çatı türüne göre yalıtım için kullanılan malzeme de değişiklik gösterebiliyor.
Ayrıca çatıların yalıtımında önemli bir diğer faktörde çatı kiremitlerinin aktarılmasıdır. Zamanla kırılıp zarar gören kiremitler hem su geçirme hem de ısı kaybı açısından olumsuz durumlara sebep olabiliyor. Bu yüzden yılda en az bir kere çatıların bakımları yapılarak kiremitlerin yenilenmesi ve çatının aktarılması gerekebiliyor.