Çatı iskeleti binayı koruyan kiremitlerin üzerine dizilmesini sağlayan ayrıca baca gibi unsurların üzerinde konumlandığı bir alandır. Yapılacak çatının temelini oluşturan çatı iskeleti sağlıklı ve güvenli çatı yapımı için oldukça önemlidir. Eskiden beri ülkemizde çatı iskeletleri ahşap malzemeler kullanılarak yapılıyor. Ancak son zamanlarda mimari projelere göre ve inşaat sektöründe yaşanan değişimler sayesinde çatı iskeleti yapımı için metal ve alüminyum malzemeler kullanılabiliyor. Kullanılan malzemeler iskeletin ne kadar dayanıklı olduğu konusunda da belirleyici oluyor.
Çatı iskeleti yapımı ve sağlam olması en az çatının kendisi kadar önemlidir. İskeleti düzgün yapılmayan çatı zamanla değişik problemlere gebe demektir. Bu çerçevede iskeleti sağlam yapılmayan çatılarda çökme tehlikesinin yanında çatı örtüsünde kullanılan malzemenin de yıpranması mümkündür. Bu sebeple oluşacak ısı kaybı da ekonomik yönden ciddi sıkıntı arz ediyor.
Çatı iskeletin yapılması ise bir uzmanlık işidir. İskelet yapımında kullanılan malzemeler birbirlerine monte edilerek belirli aralıklarla çatı iskeleti oluşturulur. İskeletin alt tarafında çatının kullanım durumuna göre ısı yalıtım malzemeleriyle izolasyon sağlanır. Çatı iskeletinin üst kısmında ise kiremitli çatılar kiremit dizilir. Kiremitsiz çatılar için ise çatıyı örtecek malzemelerle çatı kapatılır. Bu sayede konforlu bir kullanış sunan binaların çatı konusunda uzun ömürlü olması ve sıkıntı çıkarmaması çatı iskeletlerinin sağlamlığına bağlıdır.
Çatı iskeletinin yapımı binanın proje aşamasında inşaat mühendisleri ve mimarlar tarafından hesaplanarak çizimi yapılır. Yapılan planlamaya göre malzemeler belirlenir ve çatının ağırlığını kaldıracak bir iskelet inşa edilir. Bu iskeletin dış etkenlere, sıcak ve soğuk havalara, rüzgâra karşı dayanıklı olması binanın güvenliği açısından da oldukça önemlidir. Bu sebeple ciddi bir maliyetle yapılan çatı iskeletleri inşaat firmalarının özellikle üstünde durdukları problemlerin başında geliyor.