Çatı üzeri izolasyon binanın çatının alt kısmında kalan bütün alanlarında oluşan ısı kaybını önlemek ve bu çerçevede enerji tasarrufu sağlamak amacıyla yapılıyor. Bu sebeple çatılara özgü izolasyon malzemeleri kullanılarak her çatı türü için farklı izolasyon yöntemleri tercih ediliyor. Bu sayede yaşanılan alanların daha konforlu ve sıcak olması sağlanabiliyor.
Çatı üzeri izolasyonlarda çatı eğer boş ise ve kullanılmıyorsa izolasyon malzemesi çatının üzerine kiremitin altındaki boşluğa serilir. Buralarda kullanılan izolasyon malzemesi ise genellikle izolasyon yünü oluyor. Kirişler arasına bir sıra halinde serilen elyaf izolasyon denilen yünler ikinci bir sıra halinde de birincinin üzerinde serilerek standart izolasyon kalınlığına ulaşılmış oluyor. Eğer çatı yaşam alanı olarak kullanılıyorsa kirişler arası yine izolasyon malzemesi serilerek izolasyon tamamlanmış olur.
Bu çerçevede sağlıklı bir çatı üzeri izolasyon için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Düz çatılarda çatı izolasyonu çatının kaplanması şeklinde yapılmalı ve ayrıca su geçirmez bir izolasyon malzemesiyle yalıtım tamamlanmalıdır.
- Yalıtım sırasında kullanılan malzemelerin su geçirmez malzemeler olmasına dikkat edilmeli yalıtım buna göre planlanmalıdır.
- Bununla birlikte yapılacak çatı üzeri izolasyon uzman kişiler tarafından yapılmalı ve herhangi bir ihmale mahal verilmemelidir.
Bununla birlikte çatı üzeri izolasyon yapımı sırasında membran adı verilen su geçirmez yalıtım malzemesi kullanılmalıdır. Özellikle birçok kişinin şikâyet sebebi olan çatılardaki su sızıntısına bu şekilde kesin çözüm bulunabiliyor. Yine tercih edilen izolasyon malzemesinin doğru bir şekilde kullanılması hem ısı yalıtımı hem su yalıtımı hem de ses yalıtımı açısından oldukça faydalı sonuçlar verecektir. Bu sayede üç probleme birden çözüm bulmak mümkün olabiliyor. İzolasyon sırasında arada kalan boşluklar ise köpükle doldurulabilir.