Sıcak ya da soğuk havanın özel üretilmiş köpükler sayesinde, yapının içeri girmesini ya da yapıdan dışarı çıkmasını engellemesi durumu ısı yalıtımı olarak adlandırılır. Isı yalıtımı olmayan binalarda kışın sıcak hava sağlanamayacağı gibi, yazın da ortamın serinliğini sağlamak zorlaşacaktır. Isı yalıtımı sağlamanın birbirinden farklı yolları olduğu gibi, çatılarda ısı yalıtımı sağlamak da oldukça önemlidir. Çatılarda ısı yalıtımı sağlamak içinse, ısı yalıtımına uygun çatılar ile konutlarımızı taçlandırmış olmamız gerekir.
Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yapılan harcamalardan ortalama % 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya, kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlar. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekânlar oluşmasını sağlar. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğuşmanın önüne geçer. Isı yalıtımıyla ayrıca yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulur. Bütçemizi korumak ve daha korunaklı yapılarda yaşam sürmek istiyorsak konutlarımızın ısı yalıtımının olmasına dikkat etmemiz gerekir. Isı yalıtımı binaların dışından sağlandığı gibi, özellikle çatı katında oturanlar için çatı üzerinden de sağlanabilir.
Çatılarda çatı arası yalıtım uygulamalarında en çok tercih edilen ısı yalıtım malzemesi alüminyum folyolu cam yünü çatı şiltesidir. Tavan arası ısı yalıtımında, döşeme üzerine folyo rulo serilerek uygulanır. Örtülen şilte tek kat olmalı ve siltelerin üzeri her hangi bir malzeme ile kapatılmamalı, ağır yüklere karşı dayanıksız olduğu için üzerinde yürünmemeli, üzerine ağırlık konulmamalıdır. En yaygın çatı ısı yalıtımı sistemi olan folyo yardımı ile yalıtım, ısılarda sıcaklık ve soğukluk değerlerinin sağlanmasına yardım edecek ve ısıyı dengeleyecektir. Ancak işlem yapılırken, kışın yoğusma riskini ortadan kaldırılması, yazında güneş tarafından çatı arasında aşırı ısınan havanın tahliyesinin sağlanması bakımından yalıtımın üst kısmının havalandırılmasına özen gösterilmelidir.
Cam lifleri ıslanmaz, ancak lifler arasındaki hava boşluğu tamamen su ile dolabilir. Bu nedenle malzemenin suyla teması mutlaka önlenmelidir. Islanan camyünü ıslak kaldığı sürece yalıtım görevini yapamaz. Camyünlerinin düşük yoğunluklu olanları rulo, yüksek yoğunluklu olanları ise levha halinde kullanılır. Bu nedenlerden dolayı çatı kullanılacak malzemenin yanmaz, yapışmaz, ısı ve su geçirmez olması gerekir.