Çeliğin mimari yapılarda kullanılmaya başlaması 19. yüzyıldan itibaren artmıştır. Bundan sonra çelik, artık önemli bir inşaat malzemesi haline gelmiştir. Çelik, tamamen aynı maddeden üretilen ve içerisinde güçlendirici hiçbir malzeme bulunmayan bir yapı malzemesidir. Bu nedenle de gereken koruma önlemleri alınırsa her ortamda çalışır.
Çeliğin sık tercih edilmesinin nedenleri, sağlam ve dayanıklı olması, ekonomik olması, betonarme yapılara göre daha hafif olması, estetik olması, hızlı montaj edilmesi, homojen bir malzeme olduğu için her türlü denetime açık olması yer almaktadır.
Çelik Konstrüksiyonlar, bütün taşıyıcı sistemleri çelikten imal edilen yapılardır. Çoğunlukla deprem bölgelerinde ve zemine fazla yük gelmemesi halinde tercih edilir.
Çelik Konstrüksiyon, evler, tesisler, iş yerleri, fabrikalar veya atölyelerin kurulumu esnasında son derece pratik, emniyetli ve hızlı olduğundan kullanımı yaygınlaşmıştır. Çelik Konstrüksiyonlar, diğer yapılara kıyasla daha üstün yeteneklere ve mekanik özelliklere sahip olduğu için kullanım kolaylığı vardır.
Çelik Konstrüksiyonlar, yüksek derecede sayısal işlem yapabilme kabiliyeti gerektiren bir tekniktir. Gerek üretimi gerekse montajı esnasında bilgisayar ortamında yapılan ve en ince detayına kadar hesaplanmış olan bu işlemler sayesinde montajı sırasında problem çıkmaması garanti altına alınmış olur.
Çok katlı binalarda uygulanması ile birlikte çelik yapılar kendini dayanıklılık hususunda kanıtlamıştı. Gün geçtikçe özellikle de deprem bölgesindeki binaların da sağlam olması gerektiği dikkate alınarak çelik konstrüksiyonlar daha sık kullanılmaya başlamıştır. Çelik yapılara olan ilginin her geçen gün artmasının nedeni, bu yapıların esneklik açısından yüksek, maliyet açısından düşük olmasıdır.
Çelik Konstrüksiyon Avantajları Nelerdir?
Uzun seneler kullanılabilen çelik konstrüksiyon, betonarme yapılara kıyasla daha hafiftir.
Çelik Konstrüksiyonlarda fazla çeşit olduğu için istenildiği takdirde değiştirme işlemleri yapılabilir. Tahmin ettiğinizden çok daha kısa bir sürede tamamlanan çelik yapıları her türlü bina inşasında kullanabilirsiniz.
Çelik konstrüksiyonların üretiminde galvaniz kaplı çelik kullanıldığı için korozyon direnci yüksektir ve paslanma yapmaz. Ahşap yapılarda olduğu gibi çatlama ve böceklenme olmaz.
Çelik Konstrüksiyonlar, diğer yapılara göre daha esnek bir özelliğe sahip olduğundan depreme karşı güvenlik tedbiri alınmasını kolaylaştırır.
Çelik Konstrüksiyonlarda kullanılan malzemeler geri dönüşümlü olduğundan çevreye hiçbir şekilde zarar vermez.
Çelik Konstrüksiyonlar oldukça ekonomiktir. Montajın yapılacağı zemin iyi şartlara sahip olmasa bile yapımında bir sorun yaşanmaz.
Çelik yapıların bir diğer avantajı da yapım işlemi bitince kullanıma hazır hale gelmesidir. Çelik konstrüksiyon işleminin ardından dış cephe kaplaması yapılarak teslim edilen binada artık yaşayabilir ve barınma alanı olarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Fakat betonarme yapılar için bu durum söz konusu değildir. Kaba inşaatı tamamlanan betonarme bir binanın kiriş ve kolonlar arasındaki duvarların örülmesi, sıva ve boya işleminin de komple bitmesi gerekir. Sayılan bu işlemler yaklaşık olarak bir binanın yapım süresini %35-40 oranında uzatır.
Çelik Konstrüksiyonlar, sadece depremde değil, elektrik düzeneğinden kaynaklanan patlama veya yangın gibi riskleri de azaltarak ortaya çıkacak hasarı minimuma indirmektedir.
Çelik Konstrüksiyon yapıların yüksekliği isteğe göre ayarlanabilir. Çelik kullanıldığı için herhangi bir yükseklik sınırı koyulmasına gerek olmaz.
Çelik Konstrüksiyonlar, betonarme yapılar gibi iç mimaride kolon benzeri geniş alan kaplayan taşıyıcılara sahip olmadığı için dekorasyon yapılırken daha rahat çalışılmasına fırsat verilir. Yani dekorasyon fikirleri olduğu gibi uygulanır.
Çelik bina yapımında uygulamayı gerçekleştirecek kişilerin işinin ehli olması gereklidir. Herkes çelik ustası olamaz. Ancak betonarme bir binanın yapımında herkes çalışabilir, bu yüzden de inşaat hataları yüksek düzeyde görülür. Bu durum yapım maliyetini ve inşaat süresini de olumsuz yönde etkilemektedir.
Çelik yapılar, fabrika ortamında işlendikleri için şantiyeden bağımsızdırlar, bu nedenle kısa sürede tamamlanırlar.
Çelik yapılar basit bir şekilde genişletilmektedir. Mesela, binanın bir bölümüne uzatma yapılmak istendiğinde, kırmadan ve dökmeden çelikler sayesinde uzatma yapılmaktadır. Fakat, betonarme yapılarda böyle olmaz, betonun kırılıp yeniden dökülmesi gerekir.
Çelik Konstrüksiyonlarda değişiklik yapılabilme ve takviye imkânı da vardır. Ayrıca sökülerek tekrar kullanılabilirler.
Çelik Konstrüksiyonlar, binaları yıldırım çarpmasından da korur.
En uygun fiyata, en sağlam ve en dayanıklı yapıya, en seri şekilde sahip olmanıza imkân sağlayan bu çelik yapıları tercih etmeniz size her bakımdan avantaj sağlayacaktır.
Çelik yapı ile alakalı hizmet veren firma sayısı da çelik konstrüksiyonlara ilginin her geçen gün artması nedeni ile, giderek çoğalmaktadır. Müşterilerin beklentilerini karşılaması, ayrıca sağlamlık testlerinden de başarılı bir şekilde geçmesi nedeni ile çelik yapı kullanımı giderek artmaktadır.