Hangar; çeşitli araçları ve eşyaları dış faktörlerden korumaya yarayan, üzeri sütun veya direkler aracılığı ile taşınan bir çatıyla örtülü ancak yan tarafları açık alan demektir. Hangar, geniş bir şekilde dizayn edilmiş bir nevi depodur diyebiliriz. Bir başka deyişle garaja da benzer, araba veya traktör gibi büyük araçların saklandığı kapalı alandır.
Hangarlar daha çok şantiyeler, fabrikalar, hava alanları, büyük atölyeler ve çeşitli iş yerleri için, üzeri kapalı çelik yapılardan inşa edilen oldukça sağlam, genelde depo veya bakım alanı olarak kullanılan özel yapılardır. Geniş olmaları nedeni ile özellikle çelik hangarlar, uçak bakım alanı olarak kullanılmaktadır.
Etrafımıza baktığımız zaman, farklı büyüklükte ve farklı şekillerde binalar görürüz. Gördüğümüz bu binalardan bazıları hayatımızı sürdürebilmek için kullandığımız evlerimiz, bazıları da iş amaçlı olarak kullandığımız binalardır. İş yeri amaçlı yapıların başında hangar ve depolar gelmektedir. Depo ve hangar yapılarının nasıl tasarlandığı ve nasıl yapıldığı çok önemlidir.
Hangar Çatı Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
Hangar Çatı Sistemlerinde çelik malzeme kullanılması aşırı ağırlık durumlarını ortadan kaldırarak ana bina yapılarını daha dayanıklı duruma getirmektedir. Hangar çatı uygulamaları sayesinde soğuk hava şartları nedeni ile oluşacak olumsuzluklar önlenerek can ve mal kayıpları minimum düzeye indirilmektedir. Mesela, hangar çatı sistemlerinin esnekliği sayesinde, 2009 yılında İngiltere’de Paul Lewis adındaki bir paraşütçü, 3 bin metreden atladıktan sonra, yere 300 metre kala paraşütünün açılmaması üzerine bir hangar çatısının üzerine düştü ve sağ olarak kurtuldu.
Hangar Çatı Sistemleri ile depolar, binalar ya da uçak alanları yani hangar çatı sistemleri ile kaplanan alanlar, aklınıza gelebilecek her türlü olumsuz durumdan kesinlikle etkilenmeyecektir. Hangar çatısı altında bulunan malzemeler güvenli bir şekilde saklanmaktadır. Yapısı gereği her türlü iklim koşuluna dirençli olan çelik hangarlar, içinde muhafaza edilen araçları, nem, ısı ve güneş ışınlarından korumaktadır. Bu nedenle uzun süreli kullanımlara oldukça elverişlidir Hangar Çatı Sistemlerinin bir diğer avantajı da, hangarların yüksek tavanlı olarak inşa edilmesidir. Hangar çatılar, çelik malzemelerden imal edildiğinden binaların kolonlarına yapılan basınç azalmaktadır. Öte yandan olası bir deprem durumunda Hangar Çatı Sistemleri tek parça olarak hareket etmektedir.
Çelik Hangarlar Nasıl Yapılıyor?
Çelik hangar için, normal depoların daha kullanışlı hale getirilmiş şeklidir diyebiliriz. Hem hızlı, hem de ekonomik bir inşaat süreci olan ve yapı olarak çelikten imal edilmiş olan çelik hangarlar, daha çok büyük ölçekli şantiyelerde, iş yerlerinde ve fabrikalarda kullanılmaktadır.Çelik hangar prefabrik yapılarda daha yaygındır.
Çelik hangarlar, istenilen yükseklik, istenilen genişlik ve istenilen ürün kalitesinde, aynı zamanda yalıtımlı ve yalıtımsız olarak yapılmaktadır. Çelik yapı hangarlarda sıradan modellerle birlikte, kullanıcıların istediği tarzda modeller de yapılabilmektedir.
Çelik hangarlar tamamıyla çelik elemanlardan üretilmekte olup; yapımında genellikle U demir, I demir ve kutu profiller kullanılmaktadır.Tasarlanan çelik hangarlar daha sonra üç boyutlu şekilde canlandırılarak müşterinin onayına sunulmaktadır. Çelik hangar binalarında kullanılan çatı makasları ve çatı aşıkarı ile duvar kolonları bilgisayar programları çizilerek bilgisayar destekli makinelere yüklenmektedir.
Müşterinin onayından sonra yapım aşamasına geçilmektedir. İlk olarak çelik yapı için gereken alt yapı betonu dökülerek projeye uygun kesme işlemleri yapılır. Kesme işleminin hemen ardından demir parçalar, şantiyede vinç ya da iskeleler ile montaj edilir.