Büyük açıklıklar, estetik, imalat hızı ve ekonomi gibi sebeplerle, son dönemde modern betonarme yapılarda çelik kafes çatılar sıkça tercih edilmektedir. Çelik kafes çatı sistemlerinin projelendirilmesinde mühendisin düzlem ve uzay kafes sistem olmak üzere iki temel seçeneği bulunmaktadır. Özel durumlar dışında, mühendisin tercihini hesap ve imalat kolaylığı açısından düzlem kafes sistemlerden yana kullandığını söylemek doğru olur. Ülkemizde tercih edilen betonarme yapı tasarımı yazılımları, betonarme taşıyıcı sistem ve çelik çatı etkileşiminin istenilen şekilde modellenmesine izin vermemektedir. Kafes çatı sistemlerinin yapım aşamasında kullanılan malzemelerin tamamı çeliktir.
Kafes Çatı Sistemlerinin Avantajları
- Her iki yönde de yük aktarmaya yardım ederler.
- Diğer yapı türlerinin ve çatılarının aksine çok daha güvenilirdir.
- Sökülüp tekrar yapıma oldukça uygun yapılardır. Prefabrik olarak kullanılabilir.
- Kalite kontrolü ve etkin üretim şekilleri ile yapım ve zaman aşamasında artıları olacaktır.
- Her türlü farklı kaplamaya uygun sistemlerdir.
- Söküp yeniden kurulur ve kolayca başka yere taşınır.
- Ekonomik bakımdan tüm çatıların aksine çok daha avantajlıdır. Kolay ürün bulmak ve bulunan ürün işlenmesi bakımından sıkça tercih edilir.
Kafes Çatı Sistemlerinin Kullanım Alanları
Endüstriyel yapılar
Spor salonları ve hobisel alanlar
Yüzme havuzları
Hangar ve büyük genişliğe sahip tüm yapı alanları
Çok büyük alanların kapanmasına gerek duyulan stadyumlar
Gösteri merkezleri, sirkler, hava alanları
Sergi binalari müzeler ve geçici sanat etkinliği binaları
Aynı zamanda kafes çatı sistemleri, uzay çatı sistemi olarak da anılır. Montajı da az eleman ile oldukça hızlı olan kafes çatı sistemleri acil çözümler arasında en öne çıkanıdır. Ayrıca kafes çatı sistemleri uygulanacak alana da kolaylıkla taşınabilmektedir. Bu da kişilere zaman kazandırmaktadır. Kafes çatı sistemleri diğer çatı sistemlerine göre daha ekonomik çözümler sunmaktadır. Ayrıca şeffaf malzeme taşıyarak doğal aydınlatma da sağlamaktadır. Kafes çatı sistemleri ek bir havalandırma ya da ısıtma borularına ihtiyaç duymadığı için de sıklıkla tercih edilmektedir.