Kemerli çatı sistemi oldukça pratik ve ekonomik bir sistem olup birçok alanda kullanıma uygundur. Yeni nesil çelik kemer sistemi adı verilir ve tonoz yapının özel bir madde ile kaplanması sonucu ortaya çıkmıştır. Belirli bir genişliğe kadar kullanılması gereken alanların daha rahat bir hacme sahip olması için kemerli çatı kullanılması oldukça önem taşır. Geniş ve ferah alanlar oluşturarak, kullanıcısına yüksek imkanlar sağlamaktadır.
Kemerli Çatı
Oval bir yapıda olan alanların oluşmasında kullanılır. Beton yapıların aksine görüntü bakımından daha kibar ve kullanışlıdır. Oval yapısı sayesinde direk kullanılması ve kiriş gibi destekleyici duvarlarının olması gerekmez. Çelik paslanmayan bir madde olduğu için kullanım bakımından kemerli çatılar elverişlidir.
Betonarme yapılara göre iç dizayn da kolon gibi geniş alanlar kaplayan taşıyıcılara sahip olmadığından dekorasyon sırasında daha geniş alana yayılan ferahlık sağlar. Uzun alanlarda kullanım bakımından rahatlık sağlamasının yanı sıra kemerli çatılar diğer çatıların aksine oldukça dayanıklıdır. Toplum tarafından kirişsiz çatıların sağlam olmadığı yönündeki inancın kırılmasında etkili bir yapı biçimidir. Kemerli çatı sistemi, son derce sağlam malzemeler kullanılarak üretilir.
Kolonsuz olmasına rağmen birim alanına düşen yük taşıma kapasitesi oldukça yüksektir. Yapısal olarak daha küçük elemanlarının olup, daha fazla ağırlığı taşıması da genişlikle birlikte rahat yerleşim alanları sunmaktadır.
Kemerli çatı sistemlerinin kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;
Hangar ve depolar
Endüstriyel sektör ve organize sanayi bölgeleri
Fabrika ve imalathaneler
Tarımsal ürün saklama alanları
Hayvansal barınaklar ve ahırlar
Atölyeler, imalathaneler ve tamirhaneler
Havaalanları, otogar ve otoparklar
Spor tesisleri
Perakende mağazalar
Fuar alanları
Uzun ve kısa süreli kullanım gereken bölgelerin tamamında kemerli çatı kullanıma uygundur.
Çatı sistemi içerisinde makas, kiriş vs. olmadığı için bakım gerektirmeyen maksimum kullanım hacimli alanlar teknolojinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Doğal aydınlatma panelleri kullanılabileceği gibi, projektör, endüstriyel lamba ve ışık sistemleri çatıya monte edilebilir. Monte edilebilen alanlar ile beraber uzun ve kısa süreli kullanıma uygun yapıya gelecektir. Çevreyi korumak ve daha yaşanabilir alanlar sağlamak için uzun veya kısa vadeli işletim bölgelerinde kemerli sistem kullanmak avantajlı haldedir.