Ev yapımında çatı şekilleri proje aşamasında belirlenerek yapılıyor. Ülkemizde en fazla tercih edilen çatı şekillerinden olan kırma çatı modelleri de proje esnasında planlanarak binanın iskeleti bittikten sonra yapımına başlanabiliyor. Kırma çatılar eğimlerim birbirine eşit olduğu ve eşit yüzeylere sahip çatı türleridir. Bu yüzden projelerde de en çok bu çatı şekli üzerinde duruluyor. Planı projede çizilen kırma çatı ise yapım aşamasında birçok kritere göre yapılıyor.
Kırma çatıların yapımı düz çatı yapımına göre oldukça zordur. Kırma çatı yapılırken sundurmaların geniş olması, çatı oluklarının nasıl gizleneceği problemini ortaya çıkarabilir. Bunu daha önceden planlaması gereken mimarlar ise projeleri bu şekilde çizerek herhangi bir aksaklığa meydan vermiyorlar. Ayrıca mimarlar yapım aşamasındaki kırma çatılar için malzeme ve yöntem tavsiyesinde bulunarak çatıların düzgün bir şekilde yapılmasını sağlayabilirler.
Estetik açıdan da oldukça dikkat çeken kırma çatılar çatı iskeletinin üzerinde kiremit döşenerek yapılıyor. Kırma çatıların en önemli özellikleri arasında ise diğer çatılarla entegre olması bulunuyor. Bu sayede farklı mimarideki binaların birbirlerine entegre olmasını sağlayan kırma çatılar bu özelliği sayesinde de sıkça tercih ediliyor.
Kırma çatılar kullanım alanı açısından düz çatılara göre daha fazla mekân sağlayabilirler. Çatı altındaki yalıtım malzemeleri de çatının ısı kaybını en aza indirerek konforlu bir yaşam sürülmesine yardımcı olabiliyor. Kaliteli bir şekilde izolasyon sağlanan kırma çatılarda yağmur suyunun, dolu suyunun akması, sızması vb. gibi olumsuz durumlarla karşılaşılmıyor. Kırma çatılar bu sayede görsel açıdan da mekanlara oldukça şık bir görünüm katıyorlar. Hem büyük metrekareli yapılar için uygun olan kırma çatılar hem de daha küçük metrekareli yapılar için rahatlıkla tercih edilebiliyor.