Özellikle tarihi yapıların çatılarında sıklıkla görülen kubbe çatı, tonoz çatı tipine bir örnektir. 360 derece sayılan ve farklı materyallerden inşa edilen çatılar günümüzde de talep görmektedir. Cam yapıda olanlar daha fazla tercih edilmektedir. Dini yapıların çatılarında daha çok görülen çatıların farklı renklerle boyandığına şahit olunmaktadır.
Dış görünüşüne göre çatılar sınıflandırılırken kubbe çatı mimari özellikler arasındadır. İslam aleminin ibadet yeri olan camilerde kullanılan ve diğer dinlerdeki ibadethanelerin de aynı şekilde tercih ettiği kubbe çatıların yapılış amacı, güneş ışığını doğru şekilde içeri almasıdır. Güneşin doğuşu ve batışını takip eden ve tüm gün ışığı içeri davet eden bir yapının mimari zekanın ürün olduğu aşikâr. Eski zamanlarda mimari bir başarı olarak fiziğin doğru kullanımı olarak nitelendirilen kubbe çatılar ile doğru güneş kullanımı hedeflenmiştir. Yapısı itibari ile hava şartlarına da daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Diğer bir tercih sebebi ise estetik duruş sayılabilir. Binaların dış görünüşü de oldukça önemlidir. Buna yönelik gerekli görülen hazırlık yapılabilir.
Küre çatı olarak da bilinen kubbe çatı, kurulumu itibari ile oturtma çatı sayılır. Var olan çatının da üstüne konumlandırılarak daha önde bir görüntü elde edilir. Bu görünüm ile doğal bir görünüş elde edilir.