Paslanmaz çelik genel anlamı ile paslanmayan, yüksek alaşımlı çeliğin anti-korozyon özellikleri için kullanılan isimlerinden biridir. Uzun süre paslanmadığı için ve daha sağlıklı bir görünümle beraber insan hayatına etkisi en az olduğu için kullanımı tercih edilir. Paslanmaz çelik dendiği zaman 5 farklı kategori içerisinde, 60 değişik çelik türü akla gelmelidir. Kullanım bakımından avantajlı olması ve piyasada uygun fiyatlarla elde edilebilmesi ile paslanmaz çelik dünya piyasasında oldukça tercih edilen ürünlerdendir.
Paslanmaz Çeliğin Tarihi Hakkında
Paslanmaz çelik adı verilen çelik türü 1913 yılında İngiliz doğumlu bilim insanı tarafından keşfedilmiştir. Paslanmaz çeliğin bulunması ile beraber İngiliz asıllı bilim adamının çelik türlerine çok fazla katkısı bulunmuş ve çeliğin gelişmesine önemli getirileri olmuştur.
Paslanmaz çelik, entegre çelik demir tesislerinde veya yarı entegre çelik demir tesislerinde üretilmektedir. Aynı zamanda paslanmaz çelik uzun süre dayanıklı ve bakım gerektirmeyen yapısı ile yapılarınızı taçlandıracak ve su geçirmez özellikleri ile yapılarınızı taçlandıracaktır. Kolay kurulum sağlayan, zaman ve paradan tasarruf etmemize yardımcı Roof Çelik Çatı’da paslanmaz özellikte olan çeliklere benzeyen bir üretim malzemesi ile hizmet vermektedir.
Paslanmaz Çelik İçin Kullanılan Malzemeler
KROM; çeliğin paslanmaz özellik kazanması için en önemli malzemelerden biri kromdur. Oksijen ile teması engelleme özelliği olan krom, çeliğin oksijen almasını engeller ve bu özellikleri ile çeliğin paslanmasının önüne geçmiş olur. Paslanmaz çelik için önemli olan krom maddesi çeliğin içinde ne kadar artarsa çeliğin paslanmaz özelliği o derece artacaktır.
NİKEL; sadece paslanmaz çelikler de değil her çelik türünde olması gereken bir maddedir. Nikelin paslanmaz çelik içerisinde olması çeliğin değerini arttırmanın yanı sıra çeliğin paslanmaz özelliği ile beraber maddi olarak gider ve getirisinin de artmasına neden olmuştur. Aynı zamanda nikel çeliğin işlenmesini kolaylaştırarak çeliğin paslanmaz özelliklerini daha çabuk kazanmasına yardım etmektedir.
KARBON; çeliğin sertlik kazanmasında en önemli özellik içerisinde karbon maddesi olmasıdır. Çeliğin dayanımı ile beraber daha sağlam olmasını ve kolay işlenmesini sağlayan karbon, çeliğin kırılgan yapıdan çıkıp uzun süre sağlam kalmasını ve paslanmadan hayat sürmesini sağlar.