Sanayi çatıları çelik konstrüksiyonla yapılan ve doğal afetlerde can ve mal kaybını güvence altına alan sağlam yapılı çatılardır. Bu tip çatılar fabrikalar, sanayi firmaları, spor tesisleri, prefabrik yapılar, depolar vb. yerlerde çelik konstrüksiyonla sıklıkla tercih edilir. Sanayi çatıları yapılacak binanın durumuna göre ve proje aşamasında hafif olarak veya daha ağır bir şekilde planlanabilir.
Sanayi tipi çatılarda daha çok ağır çelik konstrüksiyon tercih edilir. Ağır çelikten yapılan çatıların taşıma kuvveti sanayi ortamına daha uygundur. Çelik konstrüksiyonlu yapılar sanayi ortamında daha güvenli bir çatı sistemi sağlarlar. Ayrıca yüksek mukavemet sebebiyle malzeme gideri de oldukça az olabiliyor.
Sanayi çatılarında kullanılan çelik malzeme oranı ahşap çatılardan ve betonarme çatılardan daha fazladır. Yüksek mukavemet az malzemeyle çatı yapımını tamamlamayı mümkün kılar. Bunun yanında malzemenin az kullanılması çeliğin ağırlığını dengeleyerek çatının ağırlığının da daha az olmasını sağlar. Bu sayede daha sağlıklı bir çatı sistemine sahip olunur.
Çatı ağırlığının belirttiğimiz faktörler sebebiyle daha düşük olması ise herhangi bir deprem ve çökme olaylarına karşı önlem almayı kolaylaştırması demektir. Çelik konstrüksiyonlu sanayi çatılarında eğimin yüksek olması ise dayanıklılığın gerekli olduğu yerlerde daha kolay sonuç alınmasını sağlayabilir.
Sanayi çatılarında kullanılan çelik konstrüksiyon inşaatların devamlı hale gelmesini, belirsizlikleri ve maliyet artışlarını da dengeleyerek daha kolay bir sistem sağlar. Nitelikli eleman sıkıntısı da yaşanmayana sanayi çatılarında topraklama özelliği sayesinde de yıldırım düşme tehlikesi yaşanmaz.
Bütün bunlarla birlikte sanayi çatılarında kullanılan çelik konstrüksiyon sağlık açısından da diğer çatı tiplerine göre daha uygundur. Sağladığı yüksek ısı ve ses yalıtımı sayesinde doğal koşullardan etkilenmeyi en aza indirir. Sanayilerde oldukça problem olan ses sıkıntısını da bu şekilde önler.