Tonoz çatılarda kemerlerin birleştirilmesiyle koridor şekli oluşturulur. Bu sayede farklı şekiller oluşturularak çatı yapımı tamamlanabilir. Yapımın şekline göre farklı isimlerle anılan tonoz çatılar silindir tonoz çatı, kubbeli tonoz çatı, aynalı tonoz çatı ve çapraz tonoz çatı şeklinde alternatiflerle yapılabiliyor. Bununla birlikte tonoz çatılar kullanım alanlarına göre de sınıflandırılabilir. Seralarda, endüstri alanlarında, akaryakıt istasyonlarında ve marketlerde kullanılan çatılar tonoz olmakla birlikte o sektöre özel yapılmış çatılardır.
Nasıl Yapılır?
Tonoz çatı tuğla ya da taş malzemeler kullanılarak inşa edilen tonoz çatının alt kısmı silindir şeklinde olur. Bu çerçevede tonozun hem açıklığı hem de geniş ve yüksek olması önemlidir. Tonoz yapılacak çatının ölçüleri belirlenerek yükseklik ve genişlik uygulaması tonoza o şekilde uygulanır. Alanın yarıçapının belirlenmesinden sonra silindir veya eğimli bir şekilde olması için kemerlerin hepsinin ayrı ayrı hesaplanması gerekebilir.
Avantajları
Tonoz yapılar çelik çatı sistemleridir. Bu sebeple öncelikle yangınlara karşı direnç sağlarlar. Bunun yanı sıra otomatik havalandırma sağlayan tonoz yapı sistemleri aşırı yağmur ve korozyona karşı da oldukça dayanıklıdır. Yine tonoz çatılar uzun ömürlü ve uzun süre bakım gerektirmeyen özellikleriyle ön plana çıkıyor. Tonoz çatıların tavan yüksekliğinin fazla olması ferah ve geniş bir ortam sağlıyor ve güneş ışınlarının da daha iyi alınmasını sağlıyor.
Tonoz Çatı Çeşitleri
Yukarıda belirttiğimiz tonoz çatı çeşitleri mekanların özelliklerine göre tercih edilebiliyor. Aynalı tonoz çatılar daha çok dekoratif amaçlı tercih ediliyor. Silindir ve beşik tonoz çatı ise yarı çemberi andıran modeliyle oldukça sık bir şekilde tercih ediliyor. Kullanıldığı binaya şık bir görünüm katıyor. Kubbeli tonoz çatılar ise daha çok dini mekanlarda tercih ediliyor. Ülkemizdeki camilerin kubbesi genellikle bu sistemle yapılıyor.