Alüzink
Alüminyum ve çinko, birbirine yakın yüzde oranları (% 55 alüminyum, % 43.4 çinko ve % 1.6 silisyum alaşımı) ve elde ettiği gümüşi çiçekli görünümü ile çelikte mükemmel bir uyum yaratır. Sonucunda da çeliğin dayanım gücü artar, çinkonun koruyucu özelliği ve alüminyumun kararlılığı ile olağanüstü bir birliktelik oluşur.
Alüzink son derece dayanıklı yapısı ile birçok alanda uygulanabilir. Doğal güzelliği yanında çevreye de saygılı olan Alüzink, uzun yıllar boyunca garantilidir. Aynı zamanda çeyrek yüzyıldan uzun bir süredir atmosferik korozyona karşı kendini kanıtlamayı başarmıştır.
Aluzincin korozyona karşı mükemmel koruyucu özelliği, metalik kaplama alanında alüminyum ve çinkonun işbirliğinden kaynaklanır. Koruması, alüminyumun çelik yüzey ile atmosfer arasında katman oluşturmasıyla elde edilir. Söz konusu olan alüminyum bariyer, yani içerdiği son derece dayanıklı alüminyum oksit kaplama, birçok çevre koşulunda çözülmeyerek korozyona karşı uzun ömürlü korunma sağlar.
Yine Alüzink içerisinde bulunan Çinko, sıcak daldırma galvanizli saçtakine benzer bir koruma sağlar. (örneğin olası kesik ve yırtılma sonucu çelik tabakanın ortaya çıkışı gibi durumlara karşı koruma olanağı verir.)
Test istasyonlarında 20 yıldan uzun süredir yaptığımız sürekli araştırma ve iyileştirme çalışmalarımız sonucunda elde ettiğimiz verilerle, Alüzink AZ185 (çift tarafta 25 mikron kaplama), korozyondan kaynaklanan delinmeye karşı boya işlemi görmediği takdirde ömrü 20 yıl garanti vermesine olanak sağlar.
Galvanizli Sac
DKP'den ürünün fiziksel ve mekanik özellik kazandığı haddeleme (sacın bir taraftan gerilirken diğer taraftan preslenmesi sonucu inceltilmesi) işleminden sonra FH olarak adlandırılan soğuk haddelenmiş sac elde edilmektedir.
FH tane (molekül) büyüklüklerinin ve mekanik özelliklerinin istenen seviyeye getirilmesi için tavlama fırınlarında 72-80 saat boyunca ısıl işleme tabi tutulmakta, nihai yüzey ve mekanik özellikleri kazandırılmak amacıyla düşük oranda (%5-10) inceltilerek CR denilen soğuk sac elde edilir.
CR çoğunlukla rulolar halinde ticareti yapılan, farklı kalınlıklarda inceltilmiş hali ve uygun koşullarda saklanmaması durumunda kolayca pas tutabilecek bir üründür. Soğuk haddelenmiş ürünler pasa karşı dayanıklı değildir. Bu nedenle CR'nin metal malzeme ile Galvaniz kaplanması paslanmaya karşı koruma sağlamaktadır. Bunun sonucunda DKP elde edilmektedir. Dış etkenlerde boya işlemi görmediği sürece ömrü 10 yıla kadar uzar.
Boyalı Sac
Boyanmaya uygun metal malzemenin kesintisiz bir hat boyunca çeşitli kimyasal işlemler ile temizlenmesi ve boyaya hazır hale getirilmesi sonrasında, metalin yüzeyine temas eden merdanelerin hattında likit organik boya ile boyanması, ve bu işlemin ardından kesintisiz bir şekilde bobin halinde sarılması işlemlerine verilen addır.
Boya Yöntemi
Sıcak daldırma ile yüzeyine galvaniz kaplanan malzeme kullanım yönü tarafından 5 mikron kalınlığında epoksi astar boya, iç kısmında ise 8 mikron kalınlığında epoksi astar boya ile kaplanır. 5 mikronluk dış astar uygulamasının üzerine son kat olarak 20 mikron ile 25 mikron arasında polyester boya uygulaması yapılır. Her iki yönden de taşıma ve üretimde boyayı koruma amaçlı film uygulaması mümkündür.
Boya Sistemleri
Almetsan ürünlerinin üretiminde kullanılan boyalı Galvanizli saclı ürünlerin kullanım alanlarına bağlı olarak boya sistemi seçilir. En çok kullanılan boya sistemi polyesterdir. 20 Mikron kalınlığında boyamaya verilen isimdir. Ekonomik, uzun ömürlü ve optimum kullanım ömrü (30 yıl) ile çok yaygın kullanımı olan boyama tipidir.
YÜKLEMELER
Trapez kesitli; Plaka ile kenet kiriş çatı kapama sistemi için statik hesaplar Sap2000 v14.2 advanced programı ile yapılmıştır. Hesaplarda kullanılan yükleme kriterleri aşağıdaki görsellerde gösterilmiştir.
Hareketli Yükler
10 kg/m2 hareketli yük gerek ısı yalıtımı köpüğü gerekse aydınlatma elemanı için öngörülmüştür. Çubuk yaklaşımında trapez genişliği 61cm olduğu için 10 x 0.61 = 6 kg/m çubuk yükü alınmıştır.
Rüzgar Yükleri
80 kg/m2 rüzgar yükü öngörülmüş olup çatı eğimi 30 derece alınmıştır. Basınç = (1.2 x Sina – 0.4) x q = (1.2 x Sin20 - 0.4) x 80 = 16 kg/m2 Çubuk yaklaşımında trapez genişliği 61cm olduğu için 16 x 0.61 = 10 kg/m çubuk yükü alınmıştır.
Kar Yükleri
TS 498 de 75 kg/m2 olan yükleme bölgelerinde 5kg da buzlanma ya da yoğunluk farkı olarak düşünülmüş ve 80 kg/m2 olarak alınmıştır. Çubuk yaklaşımında trapez genişliği 61cm olduğu için 80 x 0.61 = 50 kg/m çubuk yükü alınmıştır.
Türkiye'nin her yerinde, bir çok alanda tamamlanmış projeler.
Sizin de gerçekleştirmek istediğiniz bir projeniz varsa, projenizi ertelemeyin ve hemen bizimle iletişime geçin.